Otvoren godišnji natječaj Veleposlanstva SAD-a

01.12.2021.

Tekst natječaja

Odjel za javnu diplomaciju Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj poziva na prijedloge projekata u sljedećim područjima:

rnrn

 

rnrn

  rn

 • Poduzetništvo/ekonomski prosperitet
 • rn

rnrn

Projekti koji pripremaju mala i srednja poduzeća za širenje na globalno tržište.

rnrn

Antikorupcijski obrazovni programi i inicijative koje doprinose odgovornosti vlade, transparentnosti poslovanja i poboljšanju investicijske klime u Hrvatskoj.

rnrn

Programi poduzetništva za nedovoljno zastupljenu publiku, uključujući žene, manjine i stanovnike malih gradova i ruralnih područja.

rnrn

Programi koji podupiru uspon žena na više rukovodeće pozicije u vladi, poslovnom menadžmentu, civilnom društvu, akademskim krugovima i drugim sektorima.

rnrn

Programi koji produbljuju veze između američkih i hrvatskih profesionalnih tehnoloških organizacija i institucija, po mogućnosti uz virtualno ili osobno sudjelovanje američkih stručnjaka o temama kao što su umjetna inteligencija, financijska tehnologija i kibernetička sigurnost.

rnrn

 

rnrn

  rn

 • Igre/esport
 • rn

rnrn

Projekti koji promiču mogućnosti karijere u esportu i igrama, uključujući turnire, festivale, radionice, predavanja, konferencije i povezane aktivnosti za poboljšanje uvjeta za amaterske i profesionalne igrače, uključujući one iz nedovoljno zastupljenih grupa.

rnrn

Aktivnosti koje ističu razvoj igara kao rastuću industriju, kao što su hackathoni, igre igara i aktivnosti profesionalnog razvoja za programere. Preporuča se angažiranje američkih stručnjaka u virtualnim ili osobnim programima.

rnrn

 

rnrn

  rn

 • Klimatska svijest
 • rn

rnrn

Inovativni programi koji angažiraju američke i hrvatske stručnjake u klimatskim akcijama, uključujući podizanje klimatske svijesti, podizanje ekološke pravednosti te promicanje zelenog gospodarstva i ekološki prihvatljivih poduzetničkih inicijativa kao što su održivi razvoj, održivo financiranje, obnovljivi izvori energije i eko-turizam.

rnrn

 

rnrn

  rn

 • Ljudska prava i demokracija
 • rn

rnrn

Programi za učitelje i/ili učenike koji jačaju hrvatski obrazovni kurikulum o holokaustu uključivanjem novih resursa, uvođenjem novih strategija u učionici i razvojem angažiranih aktivnosti i radionica koje se bore protiv antisemitizma i promiču toleranciju.

rnrn

Programi koji unapređuju obrazovanje o holokaustu u Hrvatskoj povećanjem kapaciteta ključnih institucija i organizacija za produbljivanje razumijevanja prošlosti i pitanja naslijeđa. Prednost imaju projekti koji angažiraju američke stručnjake za zajedničke aktivnosti.

rnrn

Projekti koji uključuju nedovoljno zastupljenu publiku, slave različitost i povećavaju društvenu uključenost nedovoljno zastupljenih skupina.

rnrn

 

rnrn

  rn

 • Kultura
 • rn

rnrn

Umjetnički programi koji dijele bogatstvo i raznolikost američkih vrijednosti i podržavaju kulturni dijalog između Amerikanaca i Hrvata. Programi mogu uključivati ​​kulturne nastupe, gostujuće govornike/režisere/izvođače, prava na američka djela, izložbe, radionice i razmjene umjetnosti. Potrebna je komponenta obrazovnog programa, kao što su radionice ili majstorski tečajevi koje provode jedan ili više gostujućih umjetnika iz SAD-a.

rnrn

 

rnrn

  rn

 • Mediji i digitalna komunikacija
 • rn

rnrn

Projekti povezani s medijima koji se bave jednom ili više sljedećih tema: sloboda medija, medijska pismenost, suzbijanje dezinformacija i lažnih vijesti te podrška profesionalnom razvoju u istraživačkom novinarstvu.

rnrn

Projekti povezani s digitalnom komunikacijom koji se bave jednom ili više sljedećih tema: digitalno poduzetništvo, digitalne i medijske inovacije te korištenje umjetne inteligencije u komunikacijama.

rnrn

 

rnrn

  rn

 • Ukupna očekivana raspoloživa sredstva preko natječaja: 150.000 USD
 • rn

 • Očekivani iznosi bespovratnih sredstava: 10.000 $ – 25.000 $ 
 • rn

rnrn

Veleposlanstvo zadržava pravo ponuditi djelomično financiranje bilo kojeg projekta. Bespovratna sredstva moraju se koristiti za financiranje aktivnosti koje se odvijaju u Hrvatskoj ili regiji, ako projekt ima regionalnu komponentu. Proračuni se moraju dostaviti u američkim dolarima. Povjerenstvo neće razmatrati projekte s proračunima napisanim u hrvatskim kunama ili drugim valutama.

rnrn

  rn

 • Rok za dostavu projektnih prijedloga: 10. siječnja 2022. u 12:00 sati
 • rn

rnrn

Za pitanja prema Veleposlanstvu možete se obratiti na mail adresu: zagrebpdgrants@state.gov. Detaljnije informacije potražite na sljedećoj poveznici: https://hr.usembassy.gov/annual-program-statement-small-grants-program/?fbclid=IwAR2SfqyYe2kQONvGUDwTGQjSWlnRJ2eNbc2Ci84pAxELByHLgBx9zsVArqc 

rn

Prihvatljivi prijavitelji

Potpore se dodjeljuju hrvatskim neprofitnim organizacijama i institucijama uključujući obrazovne ustanove.

rnrn

Podnositelji zahtjeva mogu podnijeti samo jedan prijedlog po organizaciji.

rnrn

Organizacije s već aktivnim potporama Veleposlanstva SAD-a nisu prihvatljivi korisnici.

rn

Najnoviji natječaji

NATJEČAJI
Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2024./2025.

Saznaj više >

NATJEČAJI
Otvorene prijave za DIGITAL SME nagrade

Saznaj više >

NATJEČAJI
Objavljen Poziv za nacionalno sufinanciranje SAP projekata za LIFE 2024.

Saznaj više >

Skip to content