30. ožujka 2022. kreću prijave za sufinanciranje sustava obnovljivih izvora energije

25.03.2022.

Tekst natječaja

Dana 30. ožujka 2022Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavit će Javni poziv u vrijednosti od 100 milijuna kuna kojim će se pravnim osobama sufinancirati sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije.

rnrn

 Prijave će se moći poslati od 31. ožujka 2022. od 9 sati preporučenom poštom ili osobno u prijamni ured Fonda na adresi Radnička cesta 80, Zagreb. Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, do trenutka iskorištenja sredstava.

rnrn

 

rnrn

Mogućnost sufinanciranja je 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji na kojoj se provodi projekt, a sredstva se mogu dobiti za:

rnrn

    rn

  • dizalice topline,
  • rn

  • sunčane toplinske kolektore,
  • rn

  • kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove te za
  • rn

  • integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.
  • rn

rnrn

Osim opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24. rujna 2020. godine, od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama.

rnrn

Uz to, sufinancirat će se i stručni nadzor s do 40% opravdanog troška provedbe, odnosno najviše 56.000,00 kuna po lokaciji.

rnrn

Pojedina prijava može podrazumijevati ugradnju različitih sustava obnovljivih izvora energije na više lokacija.

rnrn

Sličan poziv za bespovratna sredstva za korištenje obnovljivih izvora  energije u obiteljskim kućama za građane će biti objavljen najesen.

rn

Prihvatljivi prijavitelji

Poziv je namijenjen za: jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostale proračunske i izvanproračunske korisnike, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatni iznajmljivači, kao i samostalne djelatnosti i ostali pravni subjekti (izuzev udruga). Na poziv će se po prvi puta moći javiti upravitelji višestambenih zgrada, te vjerske zajednice.

rn

Najnoviji natječaji

NATJEČAJI
Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u 2024. godini

Saznaj više >

NATJEČAJI
Izgradnja i/ili opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno sakupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala

Saznaj više >

NATJEČAJI
NATJEČAJ za sufinanciranje sportskih programa obuke neplivača „Hrvatska pliva“ u 2024. godini

Saznaj više >

Skip to content