Europska urbana inicijativa – objavljen novi Poziv za dostavu prijedloga

26.06.2023.

Tekst natječaja

Europska urbana inicijativa je objavila drugi Poziv za dostavu prijedloga, koji omogućuje gradovima da ambiciozne i kreativne ideje pretvore u prototipove koji se mogu testirati u stvarnim urbanim okruženjima.

Za ovaj Poziv na dostavu prijedloga iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljen je indikativni proračun od 120 milijuna eura. Svaki projekt može dobiti do najviše 5 milijuna eura sufinanciranja iz ERDF-a, a provedba projekta trebala bi se odvijati unutar razdoblja od najviše 3,5 godine.

Rok za podnošenje Obrazca za prijavu je 5. listopada 2023. godine (14.00 CEST)

Prijavitelji mogu podnijeti prijedloge projekata koji se fokusiraju na jednu od tri teme:

  • Ozelenjavanje gradova: u okviru ove teme financirate će se projekati koji eksperimentiraju i pružaju opipljiva inovativna rješenja za zelenu infrastrukturu u europskim gradovima kako bi se bolje riješili izazovi u području bioraznolikosti, onečišćenja, resursa i klimatskih promjena, uključujući razvoj sinergije s drugim ključnim područjima politika. Očekuje se da će inovativna rješenja testirana u financiranim projektima doprinijeti ulaganjima kohezijske politike vezanu uz zelenu i pravednu tranziciju te će se baviti pitanjem pristupačnosti za sve.

 

  • Održivi turizam: u okviru ove teme financirat će se projekti koji podržavaju dugoročnu zelenu i digitalnu transformaciju te otpornost turističkog ekosustava. Uvođenjem jedinstvenih rješenja i sveobuhvatnih politika za promociju i upravljanje održivim turizmom, gradovi mogu postaviti primjer za manje gradove, sela i regije koje su više ovisne o turizmu za svoje gospodarstvo, posebno u pogledu smanjenja ovisnosti o jednom sektoru i kombiniranja turističkih gospodarskih aktivnosti s drugim investicijama i naporima stvaranja radnih mjesta za diverzifikaciju u drugim sektorima.

 

  • Iskorištavanje talenata u gradovima koji se smanjuju: u okviru ove teme financirati će se projekti koji testiraju nove načine zadržavanja i privlačenja talenata. Poziv nastoji prepoznati lokalne i integrirane pilot projekte tj. uključuje lokalne zajednice u eksperimente na urbanom nivou te se bave ekonomskim, društvenim i okolišnim dimenzijama demografskih izazova, na način koji može inspirirati korištenje programa kohezijske politike u tim urbanim područjima.

Prihvatljivi prijavitelji se dijele u tri kategorije. Definicija lokalnih administrativnih jedinica, kao i klasifikacija prema stupnju urbanizacije i podaci o broju stanovnika temelje se na informacijama danim u tablici podudarnosti EUI-IA koju možete pronaći na linku ispod:
https://www.urban-initiative.eu/sites/default/files/2023-05/EUIIA_Correspondence_table.xlsx

Popis pokazatelja (koji će se koristiti i pratiti zajedno s drugim pokazateljima koje će projektni partneri postaviti za sebe) te ostale informacije o Pozivu možete pronaći na linku ispod: https://www.urban-initiative.eu/calls-proposals/second-call-proposals-innovative-actions

Zainteresirani gradovi se mogu prijaviti za sudjelovanje na seminarima koji će se održati:

Tijekom svakog seminara za prijavitelje, sudionici će imati priliku sudjelovati u nekoliko plenarnih i radnih sesija posvećenih različitim aspektima EUI Inovativne akcije

Najnoviji natječaji

NATJEČAJI
Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2024./2025.

Saznaj više >

NATJEČAJI
Otvorene prijave za DIGITAL SME nagrade

Saznaj više >

NATJEČAJI
Objavljen Poziv za nacionalno sufinanciranje SAP projekata za LIFE 2024.

Saznaj više >

Skip to content