Predstavljen nacrt Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine

17.11.2020.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica Tramišak predstavili su nacrt Nacionalne razvojne strategije 2030. Riječ je o ključnom dokumentu za cjelokupni razvoj društva i gospodarstva u narednom desetogodišnjem razdoblju:

rnrn

"Hrvatsku 2030. vidimo kao konkurentnu, inovativnu i sigurnu zemlju prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlje očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve".

rnrn

U Nacionalnoj razvojnoj strategiji pobrojani su svi ciljevi koje Hrvatska planira ostvariti u idućih deset godina. Strategija ima 4 osnovna pravca odnosno razvojna smjera: Održivo gospodarstvo i društvo; Jačanje otpornosti na krizu; Zelena i digitalna tranzicija i Ravnomjerni regionalni razvoj. Unutar razvojnih smjerova definirano je 13 strateških ciljeva koji će doprinijeti viziji Republike Hrvatske do 2030. godine, a to su Konkurentno i inovativno gospodarstvo; Obrazovani i zaposleni ljudi; Učinkovito i djelotvorno pravosuđe, javna uprava i upravljanje državnom imovinom; Globalna prepoznatljivost te jačanje međunarodnog položaja i uloge Hrvatske; Zdrav, aktivan i kvalitetan život; Demografska revitalizacija i bolji položaj obitelji; Sigurnost za stabilan razvoj; Ekološka i energetska tranzicija za klimatsku neutralnost; Samodostatnost u hrani i razvoj biogospodarstva; Održiva mobilnost; Digitalna tranzicija društva i gospodarstva; Razvoj potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima te Jačanje regionalne konkurentnosti. Provedba Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine započet će 2021. godine.

rnrn

Detalje oko predstavljanja Nacrta možete pročitati u objavi na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije- https://razvoj.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-andrej-plenkovic-i-ministrica-tramisak-predstavili-nacrt-nacionalne-razvojne-strategije-2030/4361 , a Nacrt strategije možete preuzeti na linku https://hrvatska2030.hr/dokumenti/.

rnrn

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem portala e-Savjetovanja pokrenulo je savjetovanje o Nacrtu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Savjetovanje je otvoreno do 12. prosinca 2020. godine.

rnrn

Sve daljnje novosti oko Nacionalne razvojne strategije 2030 možete pratiti na službenoj stranici https://hrvatska2030.hr/.

rn

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Obavijest prijaviteljima o povećanju alokacije Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom zgradama“

Saznaj više >

NOVOSTI
Objavljeni novi odgovori na pitanja u vezi natječaja za nerazvrstane ceste iz intervencije 73.13.

Saznaj više >

NOVOSTI
Uključite se u konzultacije za druge izmjene Strateškog plana ZPP-a RH 2023.-2027.

Saznaj više >

Skip to content