Europska građanska inicijativa o zaštiti okoliša

12.11.2021.

Europska komisija odlučila je registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Call to Action – Environmental protection in all policies” (Poziv na djelovanje – zaštita okoliša u svim politikama). Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da predloži pravni akt kako bi se osiguralo da države članice pri donošenju nacionalnih mjera uzimaju u obzir pitanja okoliša. Budući da europska građanska inicijativa ispunjava potrebne uvjete, Komisija smatra da je pravno prihvatljiva. 

rnrn

Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija se treba izjasniti te može postupiti po zahtjevu ili ga odbiti s obrazloženjem.

rnrn

 

rnrn

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument kojim građani mogu utjecati na oblikovanje politika. Službeno je pokrenuta u travnju 2012.

rnrn

Inicijativa je dopuštena ako ispunjava sljedeće uvjete:

rnrn

    rn

  • 1. ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta
  • rn

  • 2. nije očito uvredljiva, neozbiljna ili šikanirajuća te
  • rn

  • 3. nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.
  • rn

rnrn

Od 109 zahtjeva za pokretanje inicijative, koliko ih je Komisija zaprimila otkako je europska građanska inicijativa uvedena, njih 85 bilo je pravno prihvatljivo, čime su te inicijative ispunile uvjete za registraciju. 

rnrn

Više informacije potražite na sljedećoj stranici.

rn

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Obavijest prijaviteljima o povećanju alokacije Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom zgradama“

Saznaj više >

NOVOSTI
Objavljeni novi odgovori na pitanja u vezi natječaja za nerazvrstane ceste iz intervencije 73.13.

Saznaj više >

NOVOSTI
Uključite se u konzultacije za druge izmjene Strateškog plana ZPP-a RH 2023.-2027.

Saznaj više >

Skip to content