Potpisan ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za dom Novi početak

07.02.2022.

Danas je u Krapini potpisan ugovor za izradu projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju doma za žrtve nasilja NOVI POČETAK.

rnrn

Nositelj projekta je Krapinsko–zagorska županija, uz partnere Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i Centar za socijalnu skrb Krapina. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 11,6 milijuna kuna, koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, odnosno operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, s trajanjem 30 mjeseci.

rnrn

Zagorska razvojna agencija ima ulogu podrške pripreme i provođenja projekta. Gotovo 7 milijuna kuna odnosi se na infrastrukturne radove, a ostalo na različite soft aktivnosti.

rnrn

 

rnrn

 „Okosnica je izgradnja i opremanje trajnog skloništa, obzirom za dom za žrtve sada djeluje na privremenoj lokaciji. Bit će to objekt na oko 550 kvadrata, prilagođen osobama s invaliditetom i smještaju korisnika oba spolova. Drugi dio aktivnosti odnosi se na uređenje i opremanje savjetovališta za žrtve nasilja, kao i na aktivnosti poput edukacija stručnih radnika doma, ali i zaposlenika u drugim ustanovama, kao što su centri za socijalnu skrb, pravosudne institucije, sustav obrazovanja, koje na bilo koji način dolaze u doticaj sa žrtvama nasilja. Provodit ćemo i niz preventivnih aktivnosti namijenjenih učenicima srednjih škola, kao i na stvaranju preduvjeta za lakši život korisnika nakon napuštanja skloništa, a jedan od noviteta bit će i mogućnost nastavka života u unajmljenim stanovima nakon što napuste sklonište“, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović Šanjug, istaknuvši kako je dosad u sklopu projekta nabavljeno i osobno vozilo za prijevoz korisnika doma, a i usluga vođenja savjetovališta i SOS telefona sada ima produženo radno vrijeme na 10 sati dnevno.

rnrn

 

rnrn

Ravnateljica doma Novi početak Lovorka Latin istaknula je kako će se izgradnjom novog doma povećati kapacitet smještaja sa sadašnjih 8 na 15 korisnika. Osim što će dom biti prilagođen osobama s invaliditetom i imati zasebnu stambenu jedinicu za muške osobe, bit će opremljen video nadzorom i panic tipkama za brzu dojavu policijskoj postaji, za što sigurniji boravak u domu. „Sve će to doprinijeti boljoj kvaliteti pružanja usluga našim korisnicima i njihovoj djeci, jer iako je sigurna kuća privremeno rješenje, mnogima je jedina mogućnost da naprave odmak od nasilja, kao i da uz psihosocijalnu pomoć dobe uvid u zakonske mogućnosti koje mogu dobiti za sebe i svoju djecu“.

rnrn

 

rnrn

Ugovor o izradi projektno – tehničke dokumentacije potpisan je s tvrtkom Arhitektura Kritovac, koja ima rok od sto dana za izradu projektno – tehničke dokumentacije, rekao je župan Željko Kolar. „Nakon toga slijedi izdavanje građevinske dozvole, a potom javni natječaj za izvođača radova. Računamo da ćemo to završiti do srpnja, kao i da će do srpnja iduće godine dom biti izgrađen. Nakon opremanja, vjerujem da ćemo do početka 11. mjeseca 2023. imati prve korisnike u novom domu. Nažalost, prema analizama od korone broj žrtava nasilja povećao za 20 do 30 posto, stoga je bilo neophodno povećati kapacitete sigurne kuće. Jednako tako, važno je i dalje stvarati atmosferu u javnosti kako je nasilje u obitelji neprihvatljivo, što se provodi kroz akciju 'I tebe se tiče'. Unatoč tome, znamo da će nasilja i dalje biti, ali onda tim žrtvama moramo omogućiti najbolji mogući smještaj i stručnu pomoć“.

rn

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Obavijest prijaviteljima o povećanju alokacije Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom zgradama“

Saznaj više >

NOVOSTI
Objavljeni novi odgovori na pitanja u vezi natječaja za nerazvrstane ceste iz intervencije 73.13.

Saznaj više >

NOVOSTI
Uključite se u konzultacije za druge izmjene Strateškog plana ZPP-a RH 2023.-2027.

Saznaj više >

Skip to content