Zaštićeni zagorski štrukli/štruklji i zagorski bagremov med!

09.03.2022.

Konferencija za medije na temu europske zaštite zagorskih štrukli / štruklji i zagorskog bagremovog meda održana je u utorak, 8. ožujka 2022. godine, u Villi Zelanjak – Ventek u Risvici.

rnrn

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije 7. ožujka objavila da je “Zagorski bagremov med” dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a “Zagorski štrukli/štruklji” europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije. 

rnrn

Župan Željko Kolar istaknuo je da Republika Hrvatska sada ima 35 zaštićenih proizvoda, od čega s područja Krapinsko-zagorske županije dolaze četiri: „Zagorje ima 11,5 % zaštićenih proizvoda u Hrvatskoj i to je nevjerojatan uspjeh. Zbog toga velika čestitka i zahvala Udruzi Tradicija Zagorja i našem Savezu pčelarskih udruga koji su odradili ključni stručni dio uz podršku našeg Upravnog odjela"

rnrn

 

rnrn

Ispred Saveza pčelarskih udruga KZŽ, okupljenima se obratio donedavni predsjednik i sadašnji potpredsjednik Zdravko Bedeniković koji je i vodio cijeli proces. Istaknuo je kako se uložen trud nakon pet godina itekako isplatio čemu je dokaz europska oznaka. Postupak zaštite zagorskih štrukli/zagorskih štruklji pokrenula je Udruga za zaštitu i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda "Tradicija Zagorja" ispred koje se prisutnima obratio njen predsjednik Matija Gulija.

rnrn

 

rnrn

Detalje potražite na poveznici: https://www.kzz.hr/zagorski-med-strukli-zastita-europa

rn

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Obavijest prijaviteljima o povećanju alokacije Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom zgradama“

Saznaj više >

NOVOSTI
Objavljeni novi odgovori na pitanja u vezi natječaja za nerazvrstane ceste iz intervencije 73.13.

Saznaj više >

NOVOSTI
Uključite se u konzultacije za druge izmjene Strateškog plana ZPP-a RH 2023.-2027.

Saznaj više >

Skip to content