Godišnje izvješće Europske unije o stanju regija i gradova

27.10.2022.

Godišnje izvješće EU-a o stanju regija i gradova za 2022. objavljeno je 11. listopada 2022. godine te predstavlja polazište za dublje promišljanje o tome kako politike EU-a mogu bolje promicati solidarnost, održivost, pravednu tranziciju i teritorijalnu koheziju u budućnosti.

rnrn

U izvješću se u prvi plan stavlja rat u Ukrajini te se naglašava kako je invazija na Ukrajinu došla u razdoblju borbe protiv pandemije COVID-19. Stoga se EU osim pandemije COVID-19 morala nositi s novonastalim problemima, kao što su masovno raseljavanje milijuna Ukrajinaca u europske gradove, rast cijena energije i goriva te otežane nabave hrane i opskrbljivanje trgovačkih lanaca. 

rnrn

Izvješćem se ističe da se EU u kratkom razdoblju morala prilagoditi novonastaloj kriznoj situaciji u pogledu planiranja dodatnih financijskih sredstava namijenjenih oporavku od krize te koordinacije oporavka. Proces oporavka koordiniran je i usmjeravan planom oporavka „EU sljedeće generacije” (eng. Next Generation EU) i nizom međusobno povezanih inicijativa za jačanje, otpornost i socioekonomski oporavak, s posebnim naglaskom na zelenu i digitalnu tranziciju.

rnrn

Gradovi i regije pokreću transformaciju prema klimatskoj neutralnosti i zelenoj tranziciji. Oni su na čelu ove borbe koja definira generaciju kroz inicijative „The Covenant of Mayors for Climate and Energy“, kao i druge političke napore na svim razinama gdje prednjače gradovi. Lokalne i regionalne vlasti također su ključni akteri usvajanja mjera za ublažavanje klimatskih promjena kojima se doprinosi postizanju ciljeva Europskog zelenog plana.

rnrn

Kohezijska politika ostaje ključni alat za održavanje Europske Unije, donoseći napredak i blagostanje diljem Europe. Kohezijska politika bila je ključna u odgovoru na krizu izazvanu pandemijom COVID-19, pružajući podršku svim regijama i gradovima u EU-u, poticanjem otvaranja radnih mjesta, konkurentnosti, gospodarskog rasta, održivog razvoja i kvalitete života građana.

rnrn

Godišnje izvješće EU-a o stanju regija i gradova istražuje utjecaje na europsku lokalnu stvarnost i analizira alate koje EU može mobilizirati kako bi osigurala postizanje pravednog i jednakog društvenog i gospodarskog oporavka. Izvješćem se zaključuje da su lokalna i regionalna razina odigrale ključnu ulogu u rješavanju ovih izazova te je prepoznata potreba za pružanjem dodatne podrške EU u budućem razdoblju.

rnrn

Cjelovito izvješće možete pročitati na linku OVDJE.

rn

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Obavijest prijaviteljima o povećanju alokacije Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom zgradama“

Saznaj više >

NOVOSTI
Objavljeni novi odgovori na pitanja u vezi natječaja za nerazvrstane ceste iz intervencije 73.13.

Saznaj više >

NOVOSTI
Uključite se u konzultacije za druge izmjene Strateškog plana ZPP-a RH 2023.-2027.

Saznaj više >

Skip to content