Održan 5. sastanak s Europskom komisijom na visokoj razini o obnovi nakon potresa u Hrvatskoj

20.12.2022.

U organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu je, u petak 16. prosinca 2022., u hibridnom formatu, održan 5. sastanak s Europskom komisijom na visokoj razini o obnovi i oporavku nakon potresa u Hrvatskoj.
rn
rnCilj sastanka bio je razmjena informacija o napretku provedbe sredstava pomoći iz Fonda solidarnosti Europske unije, razgovor o izazovima s kojima se dionici uključeni u proces susreću te prikaz mjera i aktivnosti koje se poduzimaju, kao i koraci koji slijede.
rn 
rnSastankom je, kao čelnik tijela nadležnog za koordinaciju provedbe sredstava pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a, predsjedao ministar Ivan Paladina, dok je delegaciju Europske komisije predvodila direktorica u Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO) Sofia Alves.
rn 
rnNakon uvodnih izlaganja ministra Paladine i direktorice Alves, sudionicima sastanka obratio se posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Savić koji je prezentirao pregled ulaganja u obnovu iz sredstava Nacionalnog programa oporavka i otpornosti i dosad postignute ciljeve.
rn 
rnMinistar Paladina predstavio je stanje provedbe obnove i korištenje sredstava EUSF-a te naveo da trenutačna ukupna iskorištenost sredstava EUSF-a iznosi 34 % (37 % za zagrebački potres te 28 % za petrinjski), tj. 325 milijuna eura. Naglasio je da se posljednjih mjeseci bilježi trend rasta apsorpcije, a porast broja projekata u fazi izvođenja građevinskih radova upućuje na nastavak trenda rasta.
rn 
rnUkupna alokacija za oba potresa iznosi oko 1 milijarde eura, a ugovoreno je 1.249 projekata vrijednosti oko 2,735 milijarde eura, od čega se 1,5 milijardi eura odnosi na financiranje iz EUSF-a, a 818 milijuna eura iz NPOO-a što ukazuje na preugovaranje od 1,2 milijardi eura (520 milijuna eura za EUSF i 568 milijuna eura za NPOO) kojim će se osigurati ukupno iskorištenje dobivenih alokacija sredstava pomoći.
rn 
rnMinistar je predstavio mjere kojima Vlada podupire obnovu i korištenje sredstava iz FSEU-a i NPOO-a te osigurava dodatna sredstva za preugovaranje, kao i mjere koje poduzima Ministarstvo te ostala provedbena tijela.
rn
rnSastanku su, u virtualnom formatu, nazočili i predstavnici uprava Europske komisije, Ministarstva financija, SAFU-a i ostalih provedbenih tijela.
rn 
rnIz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, uz ministra Paladinu, sastanku su nazočile državna tajnica Dunja Magaš, ravnateljica Irena Križ Šelendić, načelnica sektora Maja Buterin Kranjec te voditeljice službi Katarina Ravnjak i Ingrid Gojević.

rn

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Obavijest prijaviteljima o povećanju alokacije Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom zgradama“

Saznaj više >

NOVOSTI
Objavljeni novi odgovori na pitanja u vezi natječaja za nerazvrstane ceste iz intervencije 73.13.

Saznaj više >

NOVOSTI
Uključite se u konzultacije za druge izmjene Strateškog plana ZPP-a RH 2023.-2027.

Saznaj više >

Skip to content