Razvojnim Sporazumom za Sjever Hrvatske preko 15 milijardi kuna za razvoj pet sjevernih županija

29.12.2022.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković 27.12.2022. godine je u Čakovcu sudjelovao na sastanku sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske.

rnrn

rn„Naš današnji sastanak se uklapa u politiku ravnomjernog regionalnog razvoja koju Vlada provodi prema svim krajevima Hrvatske“, kazao je na početku sastanka premijer dodajući da se ta politika provodi ulaganjem u razvojne projekte u svim sektorima i resorima, na transparentan i pravičan način koji nikoga ne favorizira, nego naprotiv, pomaže svim krajevima Hrvatske bez obzira koja je politička opcija gdje na vlasti.

rnrn

Projekti, u vrijednosti od 65,5 milijuna kuna, poticat će regionalni i lokalni razvoj unaprjeđenjem obrazovne, prometne, zdravstvene, komunalne i druge infrastrukture. Što se tiče same Međimurske županije, tu je sedam razvojnih projekata, vrijednih 816 milijuna kuna, te dva prijedloga za dodatno sufinanciranje“, rekao je danas predsjednik Vlade Plenković na sastanku sa županima u Čakovcu.

rnrn

rnZa sjever Hrvatske, koji je fizički povezan sa Slovenijom i Mađarskom, Plenković je istaknuo da transformacija prema Schengenu i euru znači veliki iskorak za građane i njihov dnevni život te za gospodarstvo.
rn
rnSporazum Sjever vrijedan 15,2 milijarde kuna
rn
rnŠto se tiče sporazuma Sjever, premijer je podsjetio da je potpisan prije godinu dana za područje pet županija; Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke, a vrijedan je 15,2 milijarde kuna. Inspiriran je jako odborom provedbom i realizacijom sličnog projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem.
rn
rnIstaknuo je dobar i iskren dijalog sa županijama, koji se provodi već sedam godina te izrazio želju za nastavkom takvih odnosa.
rn
rn„Drago mi je da će indikativni popis od 36 infrastrukturnih i razvojnih projekata danas dobiti i neke konkretne konture, osobito za one projekte za koje će danas biti uručeni ugovori za izradu projektne dokumentacije“, kazao je premijer i dodao da će ti projekti, u vrijednosti od 65,5 milijuna kuna, poticati regionalni i lokalni razvoj unaprjeđenjem obrazovne, prometne, zdravstvene, komunalne i druge infrastrukture.
rn
rnPredsjednik Vlade kazao je da je važnost projekta Sjever u jačanju aspekata nadležnosti države, županija i gradova, a ujedno bolje prometne povezanosti.
rn
rnIstaknuo je da na području ovih županija postoji još nekoliko točaka koje se moraju kvalitetnije povezati, poput brze ceste prema Bjelovaru i Koprivnici. To podrazumijeva i ulaganja u željezničku infrastrukturu koja je dugi niz godina bila zanemarena.
rn
rnOd ostalih projekata, izdvojio je projekt Zaželi, za koji će se danas uručiti niz ugovora.
rn
rn„To je naš specifični proizvod koji nema nijedna druga zemlja EU, koja na taj način koristi europski socijalni fond“, kazao je i dodao da su baš svi, koji su aplicirali za sredstva za taj projekt, sredstva i dobili.
rn
rnPremijer je podsjetio da je ovo godina u kojoj smo svi mi zajedno bili prisiljeni da se nosimo s posljedicama brutalne ruske agresije na Ukrajinu, sa posljedicama za energetsku sigurnost, cijene energenata, hrane, inflatornim pritiscima.
rn
rnZa iduću, 2023. godinu, premijer je kazao da će se Vlada angažirati da se ubrzaju procesi koji se odnose na obnovu nakon potresa za Zagreb i Banovinu.
rn
rnNastavit će i politiku ublažavanja inflatornih pritisaka, jer su procjene da će inflacija biti ove godine nešto iznad 10 posto, a iduće oko 6 posto.
rn
rnKazao je i da će Vlada očuvati gospodarski rast , koji ne može biti ovako visok kao što će biti ove godine, koji je u godini krize bio 6 posto, uz zadržani investicijski kreditni rejting i enormna sredstva koja imamo na raspolaganju iz Višegodišnjeg financijskog okvira koji je iza nas i novog iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
rn
rnPremijer je najavio i daljnja ulaganja u energetsku infrastrukturu, prije svega u proširenje kapaciteta LNG terminala s 2,9 milijardi kubika na 6,1 milijardu.
rn
rn„Uistinu postajemo regionalno energetsko čvorište i ta odluka o LNG terminalu se pokazala najdalekovidnijom i najdalekosežnijom korisnom odlukom za Hrvatsku“, naglasio je.
rn
rnPremijer Plenković je rekao da ostaje temeljno pitanje demografske revitalizacije, koje se ne može riješiti u par godina, već se rješava se ukupnošću mjera, promjenom mentaliteta i zajedničkim naporima da nas bude što više, jer sve ono što Vlada radi, radi za narod i hrvatsku budućnost.
rn
rnNa sastanku sa županima su uz predsjednika Vlade bili Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Vili Beroš, ministar zdravstva i Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

rnrn

Više informacija OVDJE.

rn

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Obavijest prijaviteljima o povećanju alokacije Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom zgradama“

Saznaj više >

NOVOSTI
Objavljeni novi odgovori na pitanja u vezi natječaja za nerazvrstane ceste iz intervencije 73.13.

Saznaj više >

NOVOSTI
Uključite se u konzultacije za druge izmjene Strateškog plana ZPP-a RH 2023.-2027.

Saznaj više >

Skip to content