Predstavljen Europski socijalni fond plus za razdoblje 2021. – 2027.

01.03.2023.

Na konferenciji „Europski socijalni fond plus za razvojno desetljeće“ koju su otvorili povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit i ministar Marin Piletić predstavljene su mogućnosti koje su Republici Hrvatskoj na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) za novo sedmogodišnje programsko razdoblje.

ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Ministar Marin Piletić uvodno je istaknuo kako je Hrvatskoj na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus te kako će u novom sedmogodišnjem razdoblju ciljevi biti podizanje zaposlenosti, cjeloživotno obrazovanje i smanjenje rizika od siromaštva.

Povećanje stope zaposlenosti na 75 posto, uključenje 55 posto odraslih u cjeloživotno obrazovanje i smanjenje stope ljudi u riziku od siromaštva na 15 posto – tri su hrvatska strateška cilja, naglasio je ministar Piletić te podsjetio na projekt Zaželi u okviru kojeg je zaposleno 80 000 žena u pomoći starijim osobama koji se nastavlja i dalje s time da više neće biti limitiran na godinu dana kao do sada, nego minimalno na tri godine.

Podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje od 2014. do 2020. kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da se mogu očekivati prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+.

„U proteklom razdoblju imali smo na raspolaganju 1,9 milijardi eura kroz ESF, a s obzirom na pregovore s Europskom komisijom i na postignute rezultate, Komisija je predvidjela gotovo dvije milijarde sad već bivših kuna više za sljedeće programsko razdoblje, koje ćemo imati na raspolaganju do 2027.”, rekao je ministar.

Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+:

  • 1. dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto u odnosu na trenutnih 69,9 posto u Hrvatskoj
  • 2. aktivacija, odnosno uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja
  • 3. smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su riziku od siromaštva, a u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

“Zahvaljujem Vladi i socijalnim partnerima na plodonosnoj raspravi i razmjeni informacija, i pozdravljam sve vrlo konstruktivne reformske napore. Inspirativno je vidjeti kako europski fondovi na bolje mijenjaju život svih građana u Hrvatskoj. Ovo sam osobito doživio kroz pilot-projekt Europskog jamstva za svako dijete u Međimurju u koji su uključeni brojni lokalni dionici i korisnici”, istaknuo je povjerenik Schmit.

Uz informacije o mogućnostima financiranja, održane su zanimljive panel rasprave predstavnika/ica tijela u sustavu provedbe ESF-a, kao i razmjena iskustava ESF korisnika.

Izvorna vijest dostupna je OVDJE.

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Objavljena INICIJALNA RANG LISTA ZA MJERU 73.13. Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima – nerazvrstane ceste

Saznaj više >

NOVOSTI
Pravilnik o korištenju sredstava Europske unije

Saznaj više >

NOVOSTI
Obavijest o zatvaranju Poziva „Zaželi – prevencija institucionalizacije“

Saznaj više >

Skip to content