U potpunosti ćemo iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti za proces obnove od potresa

05.06.2023.

Vlada je na raspolaganju od strane Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa imala 1,003 milijardi eura, za zagrebački potres 684, a za petrinjski 319 milijuna eura, podsjetio je predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno na sjednici Vlade. Dodao je da je, prema uredbi o Fondu solidarnosti, rok za iskorištavanje sredstava 18 mjeseci, a sredstva za petrinjski potres iskorištena su i prije isteka tog roka.

“Za zagrebački potres predviđena su 684 milijuna eura, za petrinjski 319 milijuna eura, a prema uredbi o Fondu solidarnosti redoviti rok za iskorištavanje sredstava je 18 mjeseci”, rekao je Plenković.

Nastavno na sredstva iz Fonda solidarnosti, sredstvima iz drugih izvora u potpunosti ćemo riješiti sve predviđene projekte izgradnje i obnove od potresa

Kada je riječ o zagrebačkom potresu, podsjetio je da smo imali dva potresa u kratkom razmaku koji su prouzročili progresivne štete, da se proces obnove provodio u okolnostima više kriza – tržišnih poremećaja, pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu i čitavog niza reperkusija na građevinski sektor. U dogovoru s EU Komisijom produljen je rok za iskorištavanje sredstava s 30. lipnja 2022. na 30. lipnja 2023.

“S obzirom na takve okolnosti, radili smo da se učini sve što se može u pogledu aktivnosti resora, županija i jedinica lokalne samouprave gdje se potres dogodio da se ta sredstva u potpunosti iskoriste. I to će se dogoditi”, ocijenio je.

Naveo je kako je riječ o 1330 projekata koji se odnose na javnu infrastrukturu, od toga su mnogi završeni, a mnogi u tijeku.

Ukupan trošak izgradnje ili obnove je više od 3,3 milijarde eura, a Plenković kaže da će se nastavno na korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti iskoristiti još skoro 1,2 milijardi eura iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te k iz drugih izvora.

“Mi ćemo, nastavno na korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa, iskoristiti skoro 1,2 milijardi eura iz sredstava NPOO te ćemo iz drugih izvora, Državnog proračuna i odgovarajućih kreditnih zaduženja u godinama koje su pred nama, u potpunosti riješiti svu javnu infrastrukturu, sve projekte izgradnje i obnove pojedinih objekata, vrijednih nešto preko 3,3 milijardi eura”, poručio je predsjednik Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila dvije odluke o raspodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa.

Potpredsjednik Vlade te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić predstavio je način financiranja obnove Zagreba za što je predviđeno 683 milijuna eura, a obnova je predviđena u četiri operacije.

“Prva operacija, koja podrazumijeva vraćanje u ispravno stanje energetskih, vodnih, prometnih, zdravstvenih i obrazovnih institucija i projekata, predviđala je izvorno 539 milijuna eura, pa onda ovom odlukom mi definiramo da ćemo do kraja lipnja i do kraja iskorištenja svih sredstava po Zagrebačkom potresu ukupno utrošiti 382 milijuna eura, odnosno 157 milijuna eura manje u odnosu na izvornu lokaciju”, rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na privremeni smještaj i službe spašavanja, kazavši da će se za to utrošiti 6 milijuna eura manje od planiranih 21 milijun eura.

“Tako da će konačna alokacija po drugoj operaciji iznositi 15 milijuna eura. Treća operacija koja se odnosi na preventivnu infrastrukturu i zaštitu kulturne baštine povećava se za 125 milijuna, odnosno s predviđenih 122 milijuna eura na 247 milijuna eura. I četvrta operacija koja podrazumijeva čišćenje područja i eroziju tla povećava se za 38 milijuna eura jer je izvorno bila predviđena na 1 milijun eura”, predstavio je Bačić.

I u slučaju petrinjskog potresa predložena je izmjena Vladine odluke.

“Tako da se opet prva operacija smanjuje za 44 milijuna i iznosi 139 milijuna eura. Druga operacija, privremeni smještaj i službe spašavanja, povećava se za 29 milijuna eura i iznosi 68 milijuna eura. Treća operacija odnosi se na preventivnu infrastrukturu i zaštitu kulturne baštine, povećava se za 5 milijuna eura i iznosi 78 milijuna eura. Četvrta operacija u petrinjskom potresu koja predviđa čišćenje područja i eroziju tla povećava se za 10 milijuna eura i iznosi 34 milijuna eura”, poručio je ministar Bačić.

Izvor: VLADA/MPGI

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Obavijest prijaviteljima o povećanju alokacije Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom zgradama“

Saznaj više >

NOVOSTI
Objavljeni novi odgovori na pitanja u vezi natječaja za nerazvrstane ceste iz intervencije 73.13.

Saznaj više >

NOVOSTI
Uključite se u konzultacije za druge izmjene Strateškog plana ZPP-a RH 2023.-2027.

Saznaj više >

Skip to content