DARLINGe

Razdoblje provedbe

Od 06.01.2019.
do 30.09.2019.
Nositelj projekta
Geološki i geofizički institut Mađarske
Vrijednost
2.525.760,70 EUR; EU fondovi: 1.612.249,99 EUR; nacionalno sufinanciranje: 913.510,71 EUR
Fond iz kojeg se financira
Interreg Danube Transnational Programme
Projekt obuhvaća partnerstvo od 15 projektnih partnera te objedinjava geološke institute, sveučilište, industriju, regionalne energetske i razvojne agencije, ministarstvo, korisnike geotermalne energije te lokalnu upravu uz potporu 7 suradnika iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Rumunjske koji će zajedno raditi na poboljšanju energetske zaštite i učinkovitosti u Dunavskoj regiji. Cilj projekta je doprinijeti energetskoj sigurnosti i učinkovitosti dunavske regije podizanjem svijesti o dubokim geotermalnim izvorima energije i poboljšanjem učinkovitog korištenja čitavog raspona temperatura eksploatiranih geotermalnih vodonosnika. Promovira održivo korištenje postojećih i onih neiskorištenih geotermalnih resursa u sektoru grijanja kao glavni cilj. Projektno područje obuhvaća središnji i jugoistočni dio Dunavske regije ukupne površine 95 000 m2. Trajanje projekta je 30 mjeseci. Projektom se želi intenzivirati suradnja u području energetske zaštite i učinkovitosti te povećati iskoristivost geotermalnih izvora u sektoru grijanja s ciljem smanjenja ovisnosti o fosilnim gorivima u Dunavskoj regiji. Projekt se provodi u sklopu Dunavskog transnacionalnog programa, jednog od financijskih instrumenata Europske teritorijalne suradnje, bolje poznate pod nazivom Interreg. Unutar projektnog područja, odabrana su tri prekogranična pilot područja u kojim su se provodila detaljnija ispitivanja kako bi se testirale razvijene metodologije. Najzapadnije pilot područje obuhvaća područje između Hrvatske, Mađarske i Slovenije, južno područje nalazi se između Bosne i Hercegovine i Srbije, dok se treće nalazi između Mađarske, Rumunjske i Srbije. Projekt DARLINGe svojim aktivnostima i rezultatima nastoji postići promjenu stava prema geotermalnoj energiji u regiji, podizanjem svijesti o prednostima geotermalnog grijanja, širenju primjene energetski učinkovitih kaskadnih sustava i intenziviranjem suradnje ključnih igrača geotermalnog sektora, čime se pridonosi smanjenju ugljičnog dioksida u sektoru grijanja. Reportaža: rnhttps://www.facebook.com/watch/?v=961170824221913 Članak: https://www.zagorje-international.hr/index.php/2019/09/26/uspjesno-zavrsen-projekt-darlinge-u-kojem-je-s-partnerima-iz-sest-dunavskih-zemalja-sudjelovala-i-zagorska-razvojna-agencija Promo film: https://youtu.be/RzV2vNkzqpE

Partneri:

1. MAĐARSKA
– Mannvit planiranje i savjetovanje d.o.o.
– InnoGeo istraživanje i usluge d.o.o
– Ministarstvo vanjskih poslova
2. SLOVENIJA
– Zavod za geološka ispitivanja Slovenija
– Lokalna energetska agencija Pomurje
3. RUMUNJSKA
– Geološki institut Rumunjske
– S.C.TERRATECHNIK S.R.L.
4. BOSNA I HERCEGOVINA
– Federalni zavod za geologiju Sarajevo
– Zavod za geološka ispitivanja Republike Srbije
5. SRBIJA
– Općina Bogatić
– Sveučilište Beograda, fakultet za rudarstvo i geologiju
– Općina Sremski Karlovci
6. HRVATSKA
– Hrvatski geološki institut
– Zagorska razvojna agencija
Pridruženi partneri: Ministarstvo infrastrukture, uprava za energetiku (SLO); Zajednica gradova i općina Slovenije (SLO); Općina Murska Sobota (SLO); Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. (RH); Ministarstvo gospodarstva (RH); Ministarstvo regionalnog razvoja (HU); Nacionalna Agencija za mineralne resurse (RO)

Najnoviji projekti

Provedeni
BAIF – NOVI FINANCIJSKI INSTRUMENT ZA ULAGANJE S DRUŠTVENIM UČINKOM
Razdoblje provedbe
01.12.2020.

01.07.2022.
Projekt je uključivao poslovne anđele, institucionalne ulagače i organizacije za poduzetničku potporu u inovativne akcije za razvoj alternativnog tržišta kapitala s ciljem usmjeravanja na ulaganja s društvenim učinkom.

Saznaj više >

Provedeni
NOVI POČETAK
Razdoblje provedbe
09.06.2021.

09.12.2023.
Provedbom projekta Novi početak na području Krapinsko-zagorske županije uspostavlja se cjeloviti sustav skrbi i podrške za žrtve nasilja u obitelji na zavidnoj razini, ali isto tako pokreću brojne preventivne aktivnosti. Projektne aktivnosti uključuju rekonstrukciju i opremanje skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji kao i uspostavu savjetovališta te otvaranje SOS telefona.

Saznaj više >

Provedeni
Interpretacija prirodne i kulturne baštine za aktivan odmor
Razdoblje provedbe
01.09.2018.

28.02.2021.
Glavni cilj projekta RIDE&BIKE II je razvoj selektivnih turističkih proizvoda temeljenih na interpretaciji prirodne i kulturne baštine kroz uspostavu sustavnog upravljanja razvojem održivog aktivnog turizma. Specifični ciljevi projekta su: razvoj novih RIDE&BIKE turističkih proizvoda, standardizacija RIDE&BIKE ponude, inovativna promocija RIDE&BIKE proizvoda.

Saznaj više >

Skip to content