Preskoči na sadržaj
Icon hamburger

Svjetski dan audiovizualne baštine 2020: Vaš prozor u svijet

Images
27.10.2020.

Audiovizualni arhivi pričaju nam priče o kulturama i načinu života pojedinaca diljem svijeta. Ti arhivi predstavljaju neprocjenjivu baštinu koja potvrđuje naša zajednička sjećanja i predstavlja vrijedan izvor znanja budući da odražavaju kulturnu, društvenu i jezičnu raznolikost naših zajednica. Pomažu nam da rastemo i prihvatimo svijet koji dijelimo. Očuvanje te baštine i osiguranje da ona ostane dostupna široj javnosti i budućim generacijama ključan je cilj za sve institucije koje njeguju sjećanja, kao i za javnost u širem smislu.

Svjetski dan audiovizualne baštine pruža mogućnost za podizanje svijesti o značaju i riziku očuvanja snimljenih zvučnih i audiovizualnih dokumenata. Taj Dan služi kao prilika da države članice UN-a procijene svoj učinak u provedbi Preporuke o očuvanju i pristupu dokumentarnoj baštini, uključujući digitalni oblik te promiče slobodan protok ideja riječima i slikom kako bi se predstavile naše zajedničke baštine i sjećanja. Pritom, ovaj Dan ističe ulogu baštine u izgradnji obrane mira u svijesti ljudi.

Kroz inicijative kao što su Svjetski dan audiovizualne baštine, Program Sjećanje na svijet i UNESCO-ov projekt arhive „Digitalizacija naše zajedničke povijesti UNESCO-a“ potiče se rad stručnjaka za zaštitu, kako bi se upravljalo nizom tehničkih, političkih, socijalnih, financijskih i drugih čimbenika koji ugrožavaju zaštitu naše audiovizualne baštine.

Ovogodišnja tema je Vaš prozor u svijet budući da audiovizualni materijali kao dokumentarni objekti baštine pružaju prozor u svijet dok promatramo događaje kojima ne možemo prisustvovati, čujemo glasove iz prošlosti koji više ne mogu govoriti i izrađujemo priče koje informiraju i zabavljaju. Audiovizualni sadržaj igra sve vitalniju ulogu u našem životu dok nastojimo razumjeti svijet i stupiti u kontakt s našim bližnjima.

Službene audiovizualne materijale možete vidjeti na UNESCO-ovom Youtube kanalu.

Naš doprinos očuvanju audiovizualnih materijala možete pogledati u obliku našeg novog promotivnog filma u kojem promoviramo neke od najuspješnijih projekata sufinanciranih sredstvima EU u proteklih tri godine na području Krapinsko-zagorske županije. Naš promotivni film možete pogledati ovdje.