Preskoči na sadržaj
Icon hamburger

Međunarodni dan djeteta

Fotka 1
20.11.2020.

Obilježavanjem Međunarodnog dana djeteta želi se senzibilizirati šira javnosti ali i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Želi se potaknuti organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama da poduzmu konkretne korake u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su upravo ta prava temelj izgradnje naprednog društva. Želimo li svijet mira, moramo osigurati sredine u kojima djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade surađujući te odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića. Nažalost, ipak postoje djeca kojoj su uskraćena osnovna životna prava jer se na primjer iskorištavaju kao radna snaga, sudjeluju u ratnim sukobima s oružjem, prisiljavaju na prostituciju i slično.

Međunarodni dan djeteta proglašen je 1954. s ciljem promocije međunarodnog zajedništva, osvještavanja među djecom diljem svijeta i poboljšanja dobrobiti djece. Generalna skupština UN-a je 20. studenog 1959. godine usvojila „Deklaraciju o pravima djeteta“, a 1989. godine „Konvenciju o pravima djeteta“ koja definira osnovna dječja prava:

  • Prava preživljavanja – hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard
  • Razvojna prava – razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet
  • Prava sudjelovanja – donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama
  • Prava zaštite od – zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije

I zato, upravo danas, na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata na najsiromašnijim područjima na svijetu.

Zagorska razvojna agencija se čvrsto zalaže za prava djeteta i na ovaj način želimo promovirati i zastupati ta prava. Mali doprinos za mališane koji su nam najbliži, odnosno djeci naših djelatnika, ta ćemo prava i dodatno osigurati, uvođenjem standarda MAMFORCE©, znak kvalitete koji potvrđuje kompetencije u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima.

Svima vama koji želite postati još bolji roditelji, preporučamo odlično štivo za svakog roditelja s ciljem da na najbolji mogući način naučite odgajati svoje dijete. Besplatna knjiga „Kako se prestati derati na djecu“, autora Renate i Mihaela Šanko nalazi se u prilogu, a za više informacija i savjeta možete pogledati i njihov online magazin Moderno roditeljstvo.

Više informacija o Danu kao i događanja u organizaciji UN-a možete vidjeti ovdje.

 

Zagorska razvojna agencija kao društveno odgovorna institucija želi osvijestiti javnost na važnost izazova kojima se svijet susreće, a kojih često nismo svjesni ili o kojima nismo dovoljno informirani. Obilježavanjem različitih svjetskih dana proglašenih od strane UN-a te važnih datuma Europske unije, tijekom godine promičemo toleranciju, ukazujemo na specifičnu problematiku te kroz interaktivne sadržaje podižemo svijest i širimo pozitivnu energiju te doprinosimo stvaranju dodane vrijednosti u društvu!

Misli globalno, djeluj lokalno – pridružite nam se!

Zagorska razvojna agencija – Vaš kreativni partner