Preskoči na sadržaj

Koncept pametnih sela

16.03.2021.

Pametna sela su princip razvoja ruralnih zajednica temeljen na lokalnim snagama, tradicijama i potencijalima, a može biti vezan za jedno manje područje ili povezivati širu ruralnu regiju. Pametna sela još nisu jednoznačno definirana, a postoji nekoliko radnih definicija:

  • „ruralna područja i zajednice koje se razvijaju na temelju svojih postojećih snaga i resursa, ali i na novim mogućnostima pri čemu su tradicionalne i nove mreže i usluge poboljšane digitalnim telekomunikacijskim tehnologijama, inovacijama i boljem korištenju znanja"
  • „zajednice u ruralnim područjima koje razvijaju pametna rješenja za suočavanje s izazovima u svom lokalnom kontekstu; grade na postojećim lokalnim snagama i mogućnostima kako bi se uključili u proces održivog razvoja svojih područja; oslanjaju se na participativni pristup u razvoju i provedbi svojih strategija za poboljšanje svojih ekonomskih, socijalnih i okolišnih uvjeta, posebno promicanjem inovacija i mobilizacijom rješenja koja nude digitalne tehnologije; imaju koristi od suradnje i savezništva s drugim zajednicama i akterima u ruralnim i urbanim područjima; pokretanje i provedba strategija pametnih sela može se nadovezati na postojeće inicijative i financirati iz različitih javnih i privatnih izvora"
  • samoinicijativno mobiliziranje stanovništva s ciljem pragmatičnog rješavanja svakodnevnih problema i poboljšanja kvalitete života

U programskom razdoblju 2021. - 2027. očekujemo potpore konceptu pametnih sela, tj. razvoju ruralnih područja temeljenom na inicijativama, željama i potrebama stanovnika tih područja.

Još nisu objavljeni konkretni natječaji, ali sve inicijative s područja mobilnosti, održive energetike, digitalnih usluga i poboljšanja opće kvalitete života doprinose ostvarenju ciljeva pametnih sela.

Osim što i sami možete biti inicijator, možete biti i potpora stanovnicima koji sami iniciraju aktivnosti ili projektnu ideju. Zagorska razvojna agencija stoji na raspolaganju za razgovor, razradu ideja i koordinaciju aktivnosti s udrugama građana i drugim zainteresiranim dionicima. Pratite naše mailove, web, newsletter i druge obavijesti jer ćemo vas obavještavati o novim informacijama vezanim uz pametna sela, a sa svim pitanjima možete nam se obratiti na tomislav@zara.hr te dogovoriti termin individualnih konzultacija.

Zagorska razvojna agencija pripremila je informativne knjižice s trenutno dostupnim informacijama (što su pametna sela, primjeri projekata, potencijalni izvori financiranja u novom programskom razdoblju), a možete ih preuzeti u PDF-u na poveznici https://zara.hr/strategije.