Preskoči na sadržaj
Icon hamburger

Podrška Danu narcisa 2021

20210322 143919 edit
23.03.2021.

Rak dojke najčešći je dijagnosticiran oblik raka u žena te gotovo 1 od 4 slučaja dijagnosticiranog raka bude upravo rak dojke. U Europi, 1 od 11 žena gotovo zasigurno će razviti rak dojke prije navršene 74 godine. Ipak, 3 od 4 žene oboljele od raka dojke prežive bolest i dožive svoju starost.

Upravo s ciljem promocije prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, svake se godine provodi humanitarna akcija u kojoj se tog dana prodaju narcisi, simboli proljeća i buđenja nove nade.

Dan narcisa jedan je od najvažnijih događanja u svijetu kad je u pitanju izražavanje podrške osobama oboljelima od raka. Narcisi su u svijetu prepoznati kao simbol nade za oboljele od raka budući da svojim buđenjem i cvjetanjem u proljeće simboliziraju nadu u ozdravljenje. Mnoge vrste i oblici narcisa, njih oko 10.000 te gotovo toliko naziva cvjetova, mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih. I zato, kao prvi i najotporniji proljetni cvijet, narcis predstavlja nadu za budućnosti bez raka.

Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, potiču se građani da daju svoju podršku i potporu u ustrajnom traženju bolje edukacije i pomoći oboljelima i njihovim obiteljima, educira se građane o prevenciji i odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja bolesti te najboljim oblicima liječenja. 

Ove godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, nije moguće organizirati akcije na trgovima i javnim mjestima. Stoga su udruga Europa Donna Hrvatska i njihova krapinska članica, Europa Donna Krapina, osmislili malo drugačiju akciju - prigodnu prodaju majica. Zagorska razvojna agencija se s veseljem pridružila akciji te se nadamo da smo kupovinom prigodnih majica za sve naše djelatnike barem malo doprinijeli osvještavanju o raku te pružili podršku ženama oboljelim od raka, a udruzi Europa Donna želimo puno uspjeha u daljnjem radu, posebice kada je riječ o povećanju sredstava za istraživanje same bolesti.

Svim ženama želimo poručiti: Biraj pregled, biraj zdravlje - rak ne bira!