Preskoči na sadržaj

Odluka Vlade o raspodjeli sredstava iz europskog Fonda solidarnosti

30.11.2021.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici 24. studenoga 2021. godine usvojila je odluku kojom se utvrđuje način raspodjele 319,19 bespovratnih milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU, odobrenih za financiranje sanacije šteta od potresa. Time je stvoren pravni okvir za raspodjelu i nadzor nad trošenjem novaca a definirana su i provedbena tijela po resorima za raspodjelu sredstava.

Odlukom o načinu raspodjele sredstava određeno je da će nacionalno koordinacijsko tijelo za provedbu biti Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Podsjetimo, nakon serije potresa koji su od dana 28. prosinca 2020. godine pogodili šire područje s epicentrom u blizini Petrinje, Republika Hrvatska je, sukladno zaključku Vlade Republike Hrvatske od 18. ožujka 2021. zatražila dodjelu  bespovratnih sredstava  iz Fonda solidarnosti Europske unije za saniranje posljedica prouzročenih potresom. 
 

Temeljem zahtjeva Republike Hrvatske, Europska komisija predložila je Europskom parlamentu i Vijeću dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 319.192.359,00  eura, od čega je  do sada isplaćen predujam u iznosu od 41.325.507,00 Eura. Kako bi se ostvarili uvjeti za isplatu preostalog dijela dodijeljenih sredstava, Europska komisija je 15. listopada 2021. godine uputila zahtjev Republici Hrvatskoj da najkasnije do 26. studenoga dostavi ispunjene obrasce za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Dakle, ovom Odlukom Vlade definiraju se traženi uvjeti/prilozi kako bi Europska komisija mogla do kraja 2021. godine isplatiti Republici Hrvatskoj preostalih 277.866.852,00 milijuna eura.  

Od uplate sredstava kreće rok od 18 mjeseci za realizaciju. Kada Komisija uplati kompletni iznos od 319,19 milijuna eura, kreće rok od 18 mjeseci unutar kojeg se mora opravdati iznos potrošenih novaca.

Sva dokumentacija upućena je prema Bruxellesu od kojeg se ubrzo očekuje i formalna odluka. Slijedi uplata sredstava u državni proračun, a zatim će ministar financija po resorima raspodijeliti iznos za sanaciju.
Detaljnije informacije možete pronaći na stranicama Vlade.