Održan završni događaj projekta LUMEN

12.06.2019.

U subotu u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog održano je završno događanje projekta LUMEN koji je bio prijavljen na natječaj "Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini„ Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020“. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava za projekt Lumen je 954.463,50 HRK, a projekt traje 24 mjeseca, do 28.06.2019..

rnrn

 

rnrn

LUMEN je projekt koji pruža podršku nastavnicima, profesorima i stručnim suradnicima osnovnih i srednjih škola u radu s (potencijalno) darovitim učenicima i podrazumijeva aktivan rad s (potencijalno) darovitim učenicima kako bi maksimalno iskoristiti i upotrijebili svoje talente. Nositelj projekta je Krapinsko – zagorska županija, a partneri na projektu su Zagorska razvojna agencija, osnovne škole iz Brestovca Orehovičkog, Zaboka, Marije Bistrice, Mača i Pregrade, zatim Srednja škola Krapina i Srednja škola Zlatar, ŠUDIGO Zabok te Gimnazija A. G. Matoša Zabok, a program se pilotno provodio i u osnovnoj školi u Zlataru koja se dobrovoljno uključila u projekt.

rnrn

Projektom Lumen osigurane su temeljne edukacije o darovitosti za nastavnike, struče suradnike i predstavnike institucija, dodatne edukacije za članove radnih skupina koje su u okviru 5 tematskih grupa razvile inovativne sadržaje rada s darovitima i pilotno ih proveli sa 160 učenika u 9 škola.

rnrn

Osnovano je 9 radnih skupina – područja Matematika, informatika i tehnologija (OŠ Janka Leskovara Pregrada i SŠ Zlatar), Prirodoslovlje ( OŠ Brestovec Orehovički, Gimnazija AGM Zabok), Umjetnost (OŠ K.Š.Gjalski Zabok, ŠUDIGO), Humanizam i jezici (OŠ Mače i SŠ Krapina) te razredna nastava (OŠ Marija Bistrica u suradnji s OŠ K.Š. Gjalski Zabok, OŠ Ante Kovačića Zlatar, OŠ Janka Leskovara Pregrada).

rnrn

Osim provedbe programa, radne skupine sastavljene od stručnjaka iz svih osnovi/srednjih škola Krapinsko-zagorske županije pripremile su prateće materijale koji su dostupni na novoj web platformi svim zainteresiranim nastavnicima, učenicima i roditeljima čime se dodatno osigurava održivost projekta – https://kzz-lumen.net.

rnrn

Projekt je nastavak zajedničkih aktivnosti koje županija provodi od 2014. godine zajedno sa radnom skupinom Futura, poput identifikacije darovite djece u našim osnovnim školama koje nemaju psihologa, zimske i ljetne radionice za darovite, talentirane i motivirane, besplatni info telefon po pitanju darovitosti, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek.

rnrn

Nakon LUMENA nastaviti će se edukacija za odgojno – obrazovne djelatnike, zimske i proljetne radionice, identifikacija darovite djece, programi nastali u projektu biti će dostupni svim osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2019./2020. u sklopu INA, korištenje WEB platforme LUMEN i njezino kontinuirano ažuriranje i na posljetku ZABAVNO – EDUKATIVNI CENTAR ZAGORJE – Dvorac Golubovec, Donja Stubica.

rn

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Odluka o odabiru projekata za financiranje prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice 2024. godine

Saznaj više >

NOVOSTI
Odluka o odabiru projekata za financiranje prema Programu podrške regionalnom razvoju

Saznaj više >

NOVOSTI
Odluka o odabiru projekata za financiranje prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima

Saznaj više >

Skip to content