Preskoči na sadržaj

Novi europski Bauhaus (NEB) – objavljen novi natječaj Europske urbane inicijative (EUI)

03.11.2022.

Europska urbana inicijativa (EUI) novi je instrument Europske komisije za potporu urbanoj dimenziji kohezijske politike u razdoblju 2021.-2027. godine, s namjenskim proračunom Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u iznosu od 450 milijuna EUR. EUI podupire urbana područja inovativnim djelovanjem, izgradnjom kapaciteta i znanja, razvojem politike i komunikacijom o održivom urbanom razvoju.

Europska urbana inicijativa (EUI) raspisala je natječaj u iznosu od 50 milijuna eura za inovativne projekte u gradovima kojima se doprinosi njihovoj transformaciji s potencijalom generiranja ulaganja i inspiriranja drugih projekata u okviru kohezijske politike temeljenih na načelima Novog europskog Bauhausa (NEB): estetike, održivosti i uključivosti.

Prihvatljivi prijavitelji su gradovi, organizacije više gradova (aglomeracije) ili grupa gradova koji nisu dio uspostavljene aglomeracije, s najmanje 50 000 stanovnika.

Udio sufinanciranja je 80%, u najvišem iznosu do 5 milijuna eura. Dugoročno, odabrani gradovi uspostavljat će partnerstva za prijenos („transfer partnerships“) s tri grada zainteresirana za repliciranje dijelova ili cjelokupnih projekata. Projekti bi trebali biti provedeni u razdoblju od najviše tri i pol godine.
Detalje natječaja možete pročitati OVDJE