Preskoči na sadržaj

Održan sastanak Vlade RH sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

09.12.2022.

 Teme sastanka bile su reforma zdravstvenog sustava, unaprjeđenje sustava obrazovanja, europska financijska perspektiva 2021. - 2027., te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom.
 
Uvodno se obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je podsjetio da počinje sedma godina suradnje Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, ocijenivši da su ovakvi susreti izrazito doprinijeli povjerenju i dinamici suradnje, te stvorili okvir koji će dugo ostati model višerazinskog upravljanja Hrvatskom.


Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako je partnerstvo utemeljeno na četiri načela, a to su kontinuirani, stalni i strukturirani dijalog, funkcionalna decentralizacija, fiskalna decentralizacija, te potpora u realizaciji projekata.
 
"U kontekstu rasta cijena energenata, premijer je podsjetio da je Vlada fiksirala cijenu električne energije na 62 eura/MWh za županije, gradove i općine te njihove ustanove i trgovačka komunalna društva. Napomenuo je da je time spriječeno poskupljenje vode, troškova odvodnje i usluga u dječjim vrtićima, te je smanjen udar na proračune općina, gradova i županija kada je u pitanju financiranje bolnica, škola, fakulteta, nevladinih udruga. Naveo je da je smanjenjem stope PDV-a za velik broj proizvoda, kao i osiguravanjem iste cijene struje i plina kućanstvima, spriječen udar na standard hrvatskih građana. Usto, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da je Vlada Hrvatskom saboru uputila Zakon o trgovini, kojim se regulira rad trgovina i omogućuje 16 radnih nedjelja u godini, te Zakon o radu, kojim će se rad nedjeljom plaćati 50% više."
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su 62 ugovora iz Programa Zaželi. 

“Ova 62 ugovora, vrijedna 50 milijuna kuna, dio su projekta koji će omogućiti da se zaposli gotovo tisuću žena koje imaju poteškoća pronaći zaposlenje u svojim sredinama, a šest tisuća naših starijih sugrađana kojima je potrebna skrb dobit će tu skrb”, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.