Preskoči na sadržaj

Europska građanska inicijativa o zaštiti okoliša

12.11.2021.

Europska komisija odlučila je registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Call to Action – Environmental protection in all policies” (Poziv na djelovanje – zaštita okoliša u svim politikama). Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da predloži pravni akt kako bi se osiguralo da države članice pri donošenju nacionalnih mjera uzimaju u obzir pitanja okoliša. Budući da europska građanska inicijativa ispunjava potrebne uvjete, Komisija smatra da je pravno prihvatljiva. 

Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija se treba izjasniti te može postupiti po zahtjevu ili ga odbiti s obrazloženjem.

 

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument kojim građani mogu utjecati na oblikovanje politika. Službeno je pokrenuta u travnju 2012.

Inicijativa je dopuštena ako ispunjava sljedeće uvjete:

  • 1. ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta
  • 2. nije očito uvredljiva, neozbiljna ili šikanirajuća te
  • 3. nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Od 109 zahtjeva za pokretanje inicijative, koliko ih je Komisija zaprimila otkako je europska građanska inicijativa uvedena, njih 85 bilo je pravno prihvatljivo, čime su te inicijative ispunile uvjete za registraciju. 

Više informacije potražite na sljedećoj stranici.