Obilazak gradilišta Regionalnog centra kompetentnosti, ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku

01.09.2022.

Prije nešto više od dvije godine u Zaboku je započela transformacija Srednje škole Zabok u Regionalni centar kompetentnosti, ugostiteljstvu i turizmu Zaboku. Dio graditeljstva zauzima 30 milijuna kuna nepovratnih sredstava dok dio opremanja i održivosti na pet godina iznosi 66 milijuna kuna, a Krapinsko–zagorska županija je u HBOR-u u postupku dizanja kredita od 37 milijuna kuna s 1,2 posto kamata. Dodajmo kako će kredit formalno dići škola, ali financijsku je konstrukciju na sebe preuzela Županija.

rnrn

Transformacijom u Centar kompetentnosti zabočka srednja škola osigurat će uvjete za adekvatno obrazovanje, stjecanje znanja i vještina kakvo se od turističkog kadra, na kraju krajeva i očekuje. Podsjetimo kako će Centar, uz modernizirane i nove učionice, praktikume, trening centar i zajedničke prostore dobiti i akademis, odnosno ugostiteljski objekt sa smještajnim kapacitetima.

rnrn

Zbog razvedenosti konstrukcije dosta je zahtjevan tehnički proces budući da s jedne strane imamo dogradnju novog i rekonstrukciju postojećeg dijela objekta. Na početku spomenuti prostori unutar centra upućuju na trojaku ulogu objekta, ali i komercijaliziran dio, uz što valja istaknuti kako će se u sklopu Centra nalaziti i restoran otvoren tipa što je za grad Zabok od izuzetne važnosti budući da na području grada ne postoji studentski restoran.

rnrn

Budući da radovi napreduju i više nego odlično, u srijedu je organiziran obilazak gradilišta. Da je veliko zadovoljstvo biti dijelom obilaska radova objekta koji će zasigurno promijeniti sustav obrazovanja u Zagorju, ali i šire, istaknuo je župan Željko Kolar pohvalivši izvođače radova, nadzor, projektante, voditelje gradilišta jer, kako je rekao, ˝vidi se da se poštuje sve ono što smo samim projektom zahtijevali, vidi se da je do sad napravljeno izuzetno kvalitetno˝. Dodao je kako je bitno da se objekt do zime zatvori kako bi se radovi interijera mogli nesmetano odvijati u narednom periodu.

rnrn

Na župana se nadovezao i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek koji je posebice ponosan na ovaj projekt, a kao svjedok gradnje tadašnje ekonomske škole istaknuo je:– Koliko vjerujemo u ovaj projekt dokaz je i da se moj unuk upisao u ovu školu. Sigurno da se i đaci, a onda i mi, djedovi i bake, kao i roditelji veselimo idućoj godini kada ćemo imati školu u kojoj će naši mladi moći stjecati nova znanja, sposobnost i vještine.

rnrn

Voditelj cijelog projekta Srećko Vrček kazao je kako se sada radovi izvode u svim segmentima – radi se na ojačanju postojeće konstrukcije, ali i na izvedbi novog dijela.– Gradilište napreduje prema planu, protekla su tri mjeseca, izvedeni su radovi od oko cirka deset posto vrijednosti ukupne vrijednosti koja iznosi 66 milijuna kuna s PDV-om s tendencijom da se radovi još i ubrzaju. U principu, do sada je gradilište u roku i u financijskom okviru – ukratko je objasnio Vrček.

rnrn

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec, u ime 80 djelatnika i 600 učenika poručila je kako neizmjerno vesele konture koje ocrtavaju budući objekt, a koje su svakim danom sve vidljivije. Sigurna u to kako će sljedeća školska godina početi u RCK-u dodala je i kako su na prvom upisnom roku sva mjesta za ugostiteljstvo popunjena, što je premalo za našu županiju, ali i regiju. Tome svakako treba pridodati kako je 27 učenika upisalo školu iz Zagreba i Zagrebačke županije što je dokaz prepoznatljivosti.

rn

Najnovije vijesti

NOVOSTI
Obavijest prijaviteljima o povećanju alokacije Poziva „Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom zgradama“

Saznaj više >

NOVOSTI
Objavljeni novi odgovori na pitanja u vezi natječaja za nerazvrstane ceste iz intervencije 73.13.

Saznaj više >

NOVOSTI
Uključite se u konzultacije za druge izmjene Strateškog plana ZPP-a RH 2023.-2027.

Saznaj više >

Skip to content